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Re: J-1 Visa Holders and Social Security Numbers

Dear Phil:

We respond to your request to review the present IRS regulations surrounding the
issuance of Social Security numbers to J-1 visa holders and whether they may commence work
prior to being assigned a number or issued a card. T am pleased to report that the current (2014)
regulations are essentially the same as previous regulations on this issue.

The Pederal Insurance Contributions Act (“FICA”), specifically 26 U.S.C. § 3121(b)(19)
(2014), continues to exempt nonresident J-1 visa holders from paying Social Security and
Medicare taxes. This, of course, assumes that the J-1 visa holder maintains this immigration
status throughout the period of employment and that the employment itself is one of the exempt
categories of employment under the relevant statutes. If the holder’s immigration status changes,
or if the employment ceases to be in an exempt area of employment, such taxes would be due
from the date of the status change.

Holders of J-1 visas are not required to pay FICA taxes, but IRS regulations require all
employees who are subject to the withholding of income tax from wages to obtain a Social
Security number. 26 C.F.R. § 31.6011(b)-2(a)(1)(ii). In this regard, J-1 visa holder employees
are no different from other employees in an employer’s business.

All employees, including J-1 visa holders, who are subject to withholding of income tax
must make an application for a Social Security number through Form $S-5 if they do not already
have one. If the employee does not already have a number, the employee must file a Form SS-5
with supporting documentation on or before the seventh day of employment (or on the date of
termination of employment, if earlier). 26 C.F.R. §§ 31.6011(b)-2(a)(1)(ii) and (a)(2).

Given that the Department of Homeland Security validates the identity documents
submitted by J-1 visa holders with the Form SS-5, there can be an administrative delay in
obtaining a Social Security card and number. Thus, employers should be advised to inform the

J-1 visa holders of their obligation to file Form SS-5 with supporting documentation at the
earliest possible opportunity.
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The IRS regulations pertaining to the submission of Social Security numbers for
employment are the same for J-1 visa holders as they are for U.S. resident citizen employees. If
the Social Security card and number are provided to the employee prior to the beginning of
employment, the employee should show the card to his or her employer. 26 C.F.R. §
31.6011(b)-2(b)(1)i). If the employee has been issued a number, knows it, but the card is not
available, the employee is to give his or her employer the number and name as it exists on the
card. 26 C.I.R. § 31.6011(b)-2(b)(1)(ii).

If the employee has applied for a number but it has not been issued, the employee should
furnish a copy of the receipt from the Social Security Administration. 26 C.F.R. § 31.6011(b)-
2(b)(1)(ii1). If the employee is unable to furnish a number or a receipt, the employee shall
furnish to the employer “a statement in writing, signed by the employee, setting forth the date of
the statement, the employee’s full name, present address, date and place of birth, father’s full
name, mother’s full name before marriage, and the employee’s sex, including a statement as to
whether the employee has previously filed an application on Form SS-5 and, if so, the date and
place of such filing.” 26 C.F.R. § 31.6011(b)-(2)(b)(1)(iv). The employee can provide the
employer a copy of the Form SS-5 if previously submitted (since it contains the same
information) but submission of this copy to the employer does not relieve the employee from
submitting the Form SS-5 to the Social Security Administration for approval,

If the employee has a card but does not show it to the employer when required, the
employee shall “promptly thereafter” show it to the employer. Likewise, if the employee has
applied for a card at the time of employment, once the card is received by the employee the
employee shall “promptly” show the card to the employer. 26 C.F.R. § 31.6011(b)-2(b)(2).

If no number has been received at the time W-2 wage reports are due, the emplover’s
reports should be submitted in the following manner:

* For Paper Filers: If the employee has applied but no number has been received at the
time of filing, enter “Applied For” in Box a.

+ For Electronic Filers: If the employee has applied but no number has been received
in time for filing, enter all zeros (i.e., “000-00-0000") in the field for the Social
Security number.

See generally hiip.//socialsecurity goviemplover/hiring htm. If the employee has presented proof
of an application, the employer should note the employee’s name as it exists on the application,
the expiration date of the proof of application, and the issuing office address. 26 C.F.R. §
31.6011(b)-2(c)(3)(i}). If the employee submitted a copy of the Form SS-5 or a statement, the
employer should attach a copy of the Form or statement to the W-2. 26 C.F.R. § 31.6011(b)-
2(c)(3)(i1). If the employee has not or cannot submit the above-described documents, then the
employer — with certain exceptions for household or agricultural employees — should submit with
the employer’s reports its own written statement (signed along with the notation “Employer™)




RUBIN, HAY & GOULD, PC.

Mr. Phil Simon
January 2, 2015
Page 3

including the same information (to the best of the employer’s knowledge) required by the
employee statement discussed above. 26 C.F.R. §§ 31.6011(b)-2(c)(3)(iii) and (c)(4).

Once the employee has received a card and number and has shown the same to his or her
employer, the employer can file a Corrected Wage and Tax Statement (Form W-2¢) to show the
ploy ploy g

correct number.

Please feel free to call to discuss any open questions.

Sincerely yours,

——
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Rodney E. Gould

REG:dle



